navigationskurser.se    © 2008     

 

VHF-kurs (distanskurs)

Short Range Certificate (SRC).

För att få sända med en VHF-station (eller radio), måste man minst ha ett SRC för VHF. Idag kan man köpa en VHF i handeln utan att behöva visa något särskilt intyg. För att få sända med VHF-stationen måste du förutom certifikat också ha ett tillstånd för stationen. Sådant tillstånd får du av Post och Telestyrelsen, PTS. Av PTS får du ett anropsnummer och MMSI-nummer. Obligatorisk tillståndsavgift kostar 145 kronor per år.

Abonnemang är inte obligatoriskt. Det frivilliga årsabonnemanget hos Stockholm Radio kostar 535 kronor per år (2005). Ett abonnemang ger dig rätt att utnyttja Stockholm Radios tjänster. Att skriva för ett certifikat är inte svårt, räkna med några timmars inläsning. Genom oss får du det material och den hjälp som du behöver.

Vi erbjuder dig en distanskurs i VHF

  • Du får det kursmaterial med läsanvisningar som du behöver. Du  kontakta oss om du har några frågor. Namn på närmaste examinatorer förmedlar vi också. Kontakta oss, vi sänder dig material. Distanskursen kostar 290 kronor inkl moms. Att skriva provet kostar 250 kronor. Betalas direkt till examinator.

Varför VHF?
VHF är en livlina till land. Om du hamnar i en nödsituation och gör ett anrop på kanal 16 är det stor sannolikhet att flera fartyg i din omgivning hör dig. Om du befinner dig utmed svenska kusten hör även Sweden Rescue ditt anrop. Med mobiltelefonen måste du ringa 112 och begära sjöräddning. Endast den som svarar vet något om din situation..

Om din VHF kopplas ihop med en
GPS-navigator sänder stationen automatiskt din position i ett nödläge, DSC, på kanal 70. Gäller endast nyare VHF-stationer.

Stockholm Radio sänder väderrapporter och navigationsvarningar några gånger per dygn. Med VHF är det också enkelt att nå din båtkompis om inte avståndet är alltför stort.

Anmälan och ytterligare information

E-mail: Bengt@navigationskurser.se
Tfn: 0176-40259 eller 070-6475432

Lutra Marin AB
Pl 623
760 15  Gräddö

 

 

 

Bengts båtblogg

Bengt Utterström bloggar om båtar och båtliv.

Klicka här   

 

Våra kursbåtar

Silver Eagle Cabin och Nauticat 33

Se bilder »

 

Inspirationsbilder

Se bilder från våra kurser i Roslagens skärgård, Grekland och Kroatien.

Se bilder »